Sociedade Brasileira de Dermatolodia Surgical & Cosmetic Dermatology

IR PARA

ISSN-e 1984-8773

Questoes e Gabaritos

Back to summary

 

 

Understanding androgenetic alopecia


 

1. Mark the incorrect statement.
a. The growth of strands occurs in a mosaic pattern, mea- ning that each follicle is in a different phase than that of theadjacent strands.
b. In AGA, the anagen phase ends prematurely
c. In AGA, there is an increase in the number of follicles during the kenogen phase.
d. In AGA, the routes that lead to miniaturization are iden- tical in men and women.
e. The hair cycle is influenced by hormones, inflammatory cytokines, growth factors and environmental factors.
2. Mark the correct statement about the kenogen phase.
a. It corresponds to the period of growth of the strand
b. It has a duration of two to seven years.
c. It corresponds to the delay phase between hair loss and the replacement of a new strand.
d. It is characterized by the involution of the hair shaft.
e. Is more common in male AGA.
3. In the hair follicle, the main target for the androgens is:
a. the bulge.
b. the dermal papillae.
c. the follicle shaft.
d. the sebaceous gland.
e. the perifollicular cells of the isthmus.
4. Regarding the role of androgens in AGA:
a. testosterone is an androgen of medium strength.
b. AGA’s severity is inversely proportional to the levels of circulating sex hormone binding globulin (SHBG).
c. testosterone is directly responsible for follicular miniatu- rization.
d. the skin is not able to convert weak sex steroids into strong ones.
e. testosterone’s affinity for androgen receptors is greater than that of dihydrotestosterone (DHT).
5. About female pattern alopecia:
a. it is often bitemporal.
b. it concurs with hyperandrogenemia in more than 60% of cases.
c. although there is no increase in the levels of circulating androgens, there is an increase in their receptors.
d. family history is positive.
e. all patients require laboratory investigation.
6. Genes involved in AGA are:
a. AR gene.
b. Eba 2R.
c. Erb.
d. all of the above.
e. a and b.
7. About the anatomical pathological examination in AGA:
a. it should be performed in the temporal region.
b. a ratio terminal hairs/vellus ¿ 3:1 is considered a positive AGA diagnostic.
c. the normal ratio of terminal hairs/vellus is 15:1.
d. cross sections are not adequate to view the follicles’ density.
e. perifollicular inflammation dispels AGA.
8. In dermoscopy, the main sign that suggests AGA is:
a. yellow spots/dots.
b. black spots/dots.
c. variation in the strands’ diameters.
d. perifollicular hyperpigmentation.
e. arboriform capillaries.
9. Regarding topical therapy for AGA, it is incorrect to
state that:
a. minoxidil functions by increasing the anagen phase’s duration.
b. the peak of action of minoxidil is seen during the 16th week.
c. minoxidil is the drug of choice in premenopausal and normoandrogenic women.
d. alpha-estradiol is unable to decrease the formation of dihydrotestosterone.
e. ketoconazole shampoo is an adjuvant in the treatment of seborrheic dermatitis associated with AGA.
10. Regarding systemic AGA treatments, mark the
incorrect statement.
a. Finasteride inhibits the enzyme 5a-reductase type 2.
b. PSA should be adjusted when used to trace prostate can- cer in patients taking finasteride.
c. There is evidence that finasteride alters spermatogenesis.
d. Spironolactone is useful in the treatment of female pat- tern alopecia.
e. In spite of its excellent anti-androgenic activity, flutamide must not be used as recommended by the Brazilian National Health Surveillance Agency.

Gabarito do número anterior

1. E 2. B 3. A 4. B 5. C 6. A 7. D 8. A 9. D 10. D

Facebook Twitter Linkedin

© 2021 Sociedade Brasileira de Dermatologia - Todos os direitos reservados

GN1 - Sistemas e Publicações